As part of a modernization project, a staff
restaurant and associated kitchen from the 1970s were to be architecturally renovated. An essential part of the design task was to
introduce daylight by constructing a new light well. However, for structural reasons, only a confined
shaft geometry with small windows could be realized. The daylight intake would be minimal, with
few positive effects and poor views. Instead, designers began work on an electric
lighting-based approach that would simulate daylight and support the circadian rhythms
of the occupants. Collaborating with experts on occupational
health and safety, the team determined the specific wavelengths and programming of the
luminous wall, simulating daylight’s variations, dynamics, color, direction, and intensity. The floor-to-ceiling panorama window wall
shows a folded image of the river Rhine. When illuminated, the wall emulates a relation
to the outdoor environment. Behind the glazing, linear RGBW LED luminaires
are concealed in the floor. Linear luminaires in the ceiling simulate
daylight during mid-day hours. The artificial panorama window provides human
centric illumination in a daylight deprived space. As one judge said, “This project succeeds
where many have tried.”